Viața sexuală în ruine



Deseori se întâmplă ca partenerii unui cuplu să-și piardă interesul pentru sex. O varietate de factori psihologici și fiziologici pot avea un impact asupra libidoului. Cei mai frecvent întâlniți factori care pot ruina viața sexuală sunt…
Stresul mulți oameni sunt capabili să facă o serie de lucruri sub influența stresului. Însă sexul nu face parte dintre acestea. Stresul de la muncă, dificultățile financiare, îngrijirea unui persoane bolnave, sau orice altă sursă de stres poate duce la scăderea libidoului. Pentru a gestiona cât mai bine stresul este important să utilizăm câteva tehnici de management al stresului sau să ne implicăm într-un proces de psihoterapie.
Problemele nerezolvate… problemele relaționale nerezolvate sunt unul dintre cei mai nocivi factori pentru viața sexuală. Pentru femei, apropierea emoțională este un ingredient major pentru apetitul sexual. Argumentările excesive, dificultățile de comunicare, trădarea încrederii și alte bariere de acest gen pot degrada viața sexuală până în pragul ruinării.    
Alcoolul… un pahar de alcool poate reduce inhibițiile legate de sex. Dar prea multe pahare pot reduce pofta pentru sex. Sau chiar dacă pofta nu a scăzut complet, beția poate duce la o serie de comportamente iresponsabile.
Prea puțin somn… dacă dorința sexuală a dispărut este posibil ca trezitul devreme sau culcatul prea târziu să fie o cauză. Insomniile sau apneele de somn sunt o altă problemă. Deseori factorii care interferează cu rutina somnului, pot interfera și cu dorința sexuală. Prea puțin somn duce la oboseală. Prea multă oboseala duce la ruinarea vieții sexuale.    
Parenting-ul… parentajul în sine nu ruinează viața sexuală. Dar, uneori poate fi extrem de dificil să mai rămână timp pentru intimitate sexuală atunci când copiii își cer drepturile. În astfel de situații o bonă angajată temporar sau un orar bine stabilit atunci când copilul doarme pot fi soluții salvatoare.  
Medicamentele… din categoria doctoriilor corelate cu pierderea libidoului fac parte: antidepresivele, medicația pentru reglarea presiunii sângelui, contraceptivele administrate oral, chimioterapia, pastilele anti-HIV, narcoticele. Uneori schimbul medicației sau a dozajului poate rezolva problema. Dacă apetitul sexual scade după administrarea unui medicament este important să discutăm cu medicul acest aspect. Nu este recomandat să renunțăm la un medicament fără a consulta specialistul.   
Imaginea corporală… este greu de păstrat senzația de atractivitate dacă stima de sine suferă din cauza imaginii corporale. Rușinea corelată cu creșterea în greutate (chiar dacă nu este ceva semnificativ) poate umbri emoțiile sexuale. Dacă în cuplu unul dintre parteneri se confruntă cu această dificultate, reasigurările legate de atractivitatea sexuală pot face lumina.    
Obezitatea… creșterea excesivă în greutate sau obezitatea este corelată cu pierderea plăcerii și a dorinței sexuale, și poate genera dificultăți la nivelul performanței sexuale. Mecanismul nu este încă foarte clar, dar se pare că este corelat cu stima de sine, relații nesatisfăcătoare, stigmatizarea socială și o serie de alte dificultăți psihosociale.
Disfuncțiile erectile… acestea reprezintă o categorie a tulburărilor sexuale care duc la pierderea libidoului. Bărbații cu disfuncții erectile se îngrijorează adesea în legătură cu performanța lor sexuală, și aceste îngrijorări pot ruina și mai mult viața sexuală.
Nivelul scăzut de testosteron… testosteronul crește dorința sexuală. Odată cu înaintarea în vârstă nivelul de testosteron poate să scadă. Este important de știu că nu toți bărbații își pierd și apetitul sexual, însă studiile clinice arată că există situații în care acest risc există.
Depresia… scăderea apetitului sexual poate fi și un simptom al depresiei. Dovezile științifice ne arată că depresia reduce dorința sexuală. În astfel de situații consultațiile psihologice de specialitate sunt importante, consultații în care este important să menționam și scăderea interesului sexual. Este important de știut că depresia este o problemă de sănătate mintală serioasă, dar care poate fi tratată.
Menopauza… multe femei se plâng de pierderea dorinței sexuale în perioada de debut a menopauzei, chiar dacă acestea consideră că sexul este important pentru menținerea unei vieți active. Simptomatologia, menopauzei, de genul uscăciunea vaginului sau durerea în timpul actului sexual, pot face activitatea sexuală mai puțin confortabilă.
Prea puțină intimitate… sexul fără intimitate este condiția sigură spre ruinarea vieții sexuale pentru multe cupluri. Intimitatea nu este doar un cod lingvistic pentru sex. Cărțile de specialitate conțin adesea recomandări de genul: dacă viața dvs. sexuală devine neutră, încercați să petreceți mai mult timp non-sexual cu partenerul sau partenera. Auto-dezvăluirea, îmbrățișările și mesajele de apreciere sunt utile în acest sens. Este important pentru viața de cuplu ca partenerii să învețe să-și exprime emoțiile și fără a face sex. Iar pe măsură ce intimitatea crește, aceasta devine un bun aliat pentru recuperarea vieții sexuale.

0 komentar:

Posting Komentar